Hundevæddeløb

Endelig mere hundevæddeløb til de danske fans

Nu hvor den nye spillelov er trådt i kraft, kan du, som elsker hundevæddeløb og at følge med i sporten, endelig få lov til at spille på endnu flere hundevæddeløb. Og hvis du endnu ikke har kastet dig ud i denne meget niche prægede sportsgren, så får du her en masse nyttig info og viden om Greyhound hundevæddeløb. God læselyst.

Hundevæddeløbets historie

Lad os starte med at kigget på hundesportens historie, for den er faktisk ret interessant. Og så er den heller ikke så gammel, som man ellers skulle tro.
Vi har flere århundrede ellers brugt hunde i forskellige sportsgrene, og særligt sportsjagt, har været en meget populær sportsgren, hvor vi har inddraget vores firebenede ven. Her har målet været at jagte forskellige dyr, så som ræve, grævlinge og dådyr på tid. Men det moderne (greyhound) hundevæddeløb, som vi kender den i dag, kom faktisk først til tilbage i mellemkrigstiden, og dermed er hundevæddeløb faktisk en meget ung sport.
Sporten har engelske rødder, og nogle af de første væddeløb blev afholdt i Hendon i England i 1876, men disse løb var ikke, som dem vi kender dem i dag. Her foregik løbene nemlig i en lige strækning i stedet for en ovalbane som i dag. Men som man nok kan regne ud, så var disse løb ikke nogen særlig stor succes, det var faktisk en ren fiasko, og dermed udviklede disse former for hundevæddeløb sig da heller ikke yderligere.
De første reelle hundevæddeløb, der blev afholdt i samme format som de moderne greyhound væddeløb blev afholdt i årene før første verdenskrig i 1912. Disse løb blev etableret af amerikaneren Owen Patrick Smith. Der var dog andet end kun en sportslig interesse gemt bag Owen Patrick Smiths nye hundevæddeløb, for han ønskede nemlig at kommer den oprindelige sportsjagt til livs, og dermed udarbejdede han en ovalbane, med en mekanisk hare som kørte på en skinne i midten af ovalen. Det er denne mekaniske hare, som vækker jagtinstinktet hos hundene, som dermed begynder at jage haren.
I 1919, altså syv år efter han opfandt den moderne hundevæddeløbsport, åbnede han den første professionelle hundevæddeløbsbane i Emery, Californien. Og som den rigtige amerikaner han var, så fik han naturligvis også udarbejdet et gamblingsystem, så tilskuerne også kunne få mulighed for at tjene lidt skillinger på de enkelte hunde. Spillene, altså totalisatorspil og on course gambling, er i dag stadig de mest populære spilleformer inden for hundevæddeløb.
Der skulle dog gå yderligere syv år, før Owen Patrick Smith fik introduceret englænderne til sin nu ret modne sportsgren. I 1926 drog en anden amerikaner, nemlig Charles Munn, til England for at udbrede hundevæddeløbets popularitet. Her havde han taget canadieren Major Lyne-Dixson med, som skulle hjælpe Munn med at gøre briterne interesseret i den amerikanske hundevæddeløb.
Det viste sig dog at være en ret svær opgave, for ikke kun var briterne skeptiske, der var også en stor strejke i England i 1926, hvorfor der ikke ligefrem var nogen interesse i at gamble på hunde. Dog fandt de amerikanske hundefanatikere frem til en investor ved navn Sir William Gentle, som hjalp med at få rejst 22.000 pund, der hjalp dem med at få etableret selskabet Greyhound Racing Association. Og det skulle netop vise sig at være en kæmpe succes blandt briterne, for året efter blev der allerede opført over 40 væddeløbsbaner på tværs af Storbritannien.

Hvor udbredt er hundevæddeløb i Danmark?

Generelt er hundevæddeløb ikke så populært, som det har været for 50 år siden. Særligt herhjemme er det en sportsgren, som er både meget snæver og ret ukendt for de fleste danskere.
Dermed er der faktisk hellere ikke mere end kun to hundevæddeløbsklubber i Danmark: Kallerup Væddeløbs Forening samt Gudenådalens Greyhound Klub. Begge klubber hører inden under det landsdækkende og nationale organ, Dansk Hundevæddeløb.
Da populariten er så lav som den er, så er der af den grund ikke mange steder, hvor du kan se hundevæddeløb, og der er faktisk ikke mere end kun to hundevæddeløbsbaner i Danmark. Disse ligger i Bjerringbro (Midtjysk Greyhoundstation) og Roskilde (Kallerup Væddeløbs Forening).
I Danmark bliver der afholdt hundevæddeløb inden for to kategorier, som er inddelt efter hundens race. Disse er Greyhound og Whippets.

Hvilke væddeløb er de aller største i verden?

I udlandet er hundevæddeløb dog noget større end det her i Danmark, og i særligt lande som USA, England og Australien bliver der afholdt store væddeløb.
Et af de største hundevæddeløb er William Hill Greyhound Derby, der afholdes i det legendariske Wimbledon, som også er kendt for sin historiske tennisturnering. Ved dette derby kan den vindende hund tage intet mindre end 250.000 Pund Sterling med hjem, hvilket er omkring 2 millioner kroner. Ikke nok med den store præmiecheck, bliver vinderen også kåret som den hurtigste hund i verden.
Herhjemme har vi naturligvis også et Danmarksmesterskab i hundevæddeløb, hvor der i samme ombæring også bliver kåret årets hund, som er den bedste hund i det gældende år. Den mest vindende hund er i øvrigt Fordham Road, som blev kåret som den bedste hund fire år i træk, fra 2008 frem til 2011.

Forhåbentlig bliver sporten større

Nu hvor den lempede spillelov er trådt i kraft, kan vi kun håbe, at de større og internationale online casinoer og spiludbydere vil se det som en mulighed for at formidle noget mere hundevæddeløb til de danske spillere.
Med de mange forskellige og store internationale hundevæddeløb er der i hvert fald mulighed for at skabe en god forretning, og forhåbentlig også udbrede sporten herhjemme.